Vanhan maalin poisto ulkoseinästä

Jos olet suunnittelemassa talon maalaamista, todennäköisesti yksi suurimmista mieleen nousevista kysymyksistä on, voiko vanhan maalin päälle maalata vai pitääkö kaikki vanha maali poistaa ulkoseinästä ennen maalausta. Kuinka varmistaa, että uusi maali tarttuu kunnolla ja kestää mahdollisimman pitkään? 

Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä vanhan maalin poisto ulkoseinästä vaatii. Sukellamme syvemmälle etenkin siihen, miten erityisesti hirsitalosta saadaan maali poistettua oikealla tavalla ja mitkä tekijät kannattaa ottaa huomioon maalinpoistotapaa valitessa. 

Vanhan maalin poisto ulkoseinästä

Voiko talon maalata vanhan maalin päälle?

Usein kuulemme kysyttävän, voiko maalata vanhan maalin päälle, vai pitääkö kaikki vanha maali poistaa. Vanhan maalin päälle voi joissain tilanteissa maalata, mutta se vaatii kuitenkin huolellista pohjatyötä. Ennen maalausta pinnat on puhdistettava hyvin, ja hilseilevä vanha maali tulisi poistaa. Kuten ulkoseinän maalauksesta kertovassa artikkelissa kirjoitetaan: 

Hankaa ulkopintasi poistaaksesi lian, homeen ja maalijäämät, jotka voivat estää tuoretta maalikerrosta tarttumasta seiniin.”  

On myös tärkeää varmistaa, että uusi maali on yhteensopiva vanhan maalin kanssa; esimerkiksi vesiohenteinen maali ei tartu öljypohjaiseen maaliin. Jos vanha maali on huonokuntoinen tai maalityyppi vaihtuu, kannattaa pohtia koko vanhan maalin poistamista.  

Miksi maalinpoisto on tärkeää?

Maalinpoisto on useissa tapauksissa tärkeää, sillä se varmistaa, että uusi maali tarttuu kunnolla ja pysyy rakennuksen seinässä pitkään hyväkuntoisena. Harva meistä on kuitenkaan innokas maalaamaan rakennusta parin vuoden välein.

Vanha maali voi alkaa ajan myötä irtoilla, halkeilla tai kuoriutua, jolloin uuden maalin tarttuminen siihen on heikompaa. Tämän lisäksi seinästä voi löytyä hometta, joka saadaan maalinpoiston yhteydessä myös poistettua. Mikäli homeen poisto jätetään huomioimatta, tämä jatkaa kasvuaan uudenkin maalin läpi.

Poistamalla vanhan maalin, varmistat tasaisemman ja kestävämmän lopputuloksen. Sen lisäksi, että maalinpoiston jälkeen maalaustyö kestää paremmin sääolosuhteiden muutokset, tämä parantaa koko rakennuksen ulkoasua merkittävästi.

Millä saa vanhan maalin pois puusta?

Moni maalausprojektia aloittava pohtii, miten poistaa vanha maali ulkoseinästä. Maalin voi poistaa talon ulkoverhouksesta monella tavalla, ja valinta riippuu pitkälti siitä, millaisesta rakennuksesta on kyse. Hirsitaloissa paras keino on nykyisin testrapuhallus, joka on noussut soodapuhalluksen kovaksi kilpailijaksi. Aiemmin hirsitalon maalinpoistoon käytettiin myös hiekkapuhallusta, mutta sitä ei suositella enää, sillä se vahingoittaa rajusti puun pintaa, sekä haitallista myös ihmisten terveydelle. 

Puhallusten lisäksi maalinpoistoa voi kokeilla esimerkiksi maalinpoistoaineilla tai maalikaapimella eli skraballa. Duluxin artikkelissa kiteytetään hyvin: 

“Jos tarttuvuus on huono, saatat joutua poistamaan maalin pinnalta ennen jatkamista. Kuoriminen voi tapahtua hiomalla ja kaapimalla tai kemiallisilla kuorinta-aineilla.” 

Näissä kaikissa menetelmissä on tärkeää tehdä työ huolellisesti, jotta ulkoverhouksen pinta ei vahingoitu. 

Millä saa vanhan maalin pois puusta?

Mikä on paras tapa poistaa vanha maali ulkoseinästä?

Vanhan maalin poistaminen ulkoseinistä on tärkeä vaihe, jotta uusi maali tarttuu kunnolla ja lopputulos on mahdollisimman kestävä. Maalinpoistomenetelmiä on useita, ja valinta riippuu merkittävimmin ulkoverhousmateriaalista, vanhasta maalista, pinnan kunnosta ja käytettävissä olevista työkaluista.  

Kaksi yleisintä menetelmää vanhan maalin poistoon ulkoseinästä ovat maalinpoisto puhalluksella sekä teräsharjalla tai kaapimella. Näissä menetelmissä hyödynnetään erityisiä välineitä ja tekniikoita, jotka auttavat saamaan vanhan maalikerroksen pois ilman, että pinta vaurioituu. Seuraavaksi tarkastelemme näitä vaihtoehtoja hieman tarkemmin. 

Vanhan maalin poisto puhalluksella

Erilaiset puhallustekniikat ovat olleet jo pitkään hyvin suosittuja mm. hirsitalojen maalinpoistoon. Puhallustekniikoita  on useita, kuten testra-puhallus, soodapuhallus, kuivajääpuhallus, lasimurskapuhallus ja hiekkapuhallus.  

Parhaimpana vaihtoehtona näistä nousee testrapuhallus, joka on myrkytön, sekä ympäristö- että eläinystävällinen ratkaisu. Sen hienojakoinen koostumus takaa myös parhaan lopputuloksen.  

Hirsitalojen maalinpoistossa tutuksi tullut soodapuhallus on hinnaltaan samaa luokkaa testrapuhalluksen kanssa, mutta muutamien tekijöiden vuoksi testrapuhallus on mennyt soodapuhalluksen edelle: Soodapuhallus jättää rakennuksen pintaan emäksisen kerroksen, joka tulee pestä huolellisesti pois. Lisäksi se voi tappaa myös rakennuksen ympärillä olevaa kasvustoa voimakkaan emäksisyyden vuoksi.  

Hiekkapuhallus taas on usein liian raju hirsipinnoille. Ja sen lisäksi, että se voi vahingoittaa pintaa, se voi olla haitaksi myös ihmisen terveydelle. 

Vanhan maalin poisto teräsharjalla tai kaapimella

Vanhan maalin poisto teräsharjalla tai kaapimella on perinteinen ja simppeli tapa, joka sopii perinteisiin puutaloihin ja erityisesti pienempien alueiden puhdistamiseen.  

Teräsharjalla saa kätevästi irti irtonaisen maalin, erityisesti karkeilta pinnoilta, ja se on hyvä valinta silloin, jos maali ei ole liian tiukassa. Kaapimella taas voi kaapia paksumpia maalikerroksia pois tasaisilta pinnoilta. Puun olisi hyvä olla kuiva, kun sitä hiotaan tai kaavitaan, jotta vältytään turhilta vaurioilta. Näillä menetelmillä maalin poisto puusta vie enemmän aikaa ja on enemmän käsityötä verrattuna puhallusmenetelmiin. 

Käsin tehtynä työ on edullista ja helppo toteuttaa ilman erityisiä laitteita. Haittapuolena on se, että molemmat toimenpiteet voivat jättää pintaan uria sekä pieniä naarmuja, joten työ vaatii tarkkuutta, jotta lopputuloksesta tulee siisti. 

Miten puhdistaa hirsiseinä ennen maalausta?

Hirsiseinän puhdistaminen ennen maalausta alkaa irtonaisen homeen, lian ja vanhan maalin poistolla. Vanhan maalin poisto ulkoseinästä onnistuu parhaiten ja tehokkaiten testra-puhalluksella tai soodapuhalluksella. Jos kuitenkin päätät poistaa maalin itse, voit kokeilla yllä mainittuja keinoja.

Syvennymme nyt hieman tarkemmin hirsiseinän pesuun sekä maalinpoistoon, jotka ovatkin merkittävimmät pohjatyöt hirsiseinän maalausta valmistellessa. 

Miten puhdistaa hirsiseinä ennen maalausta?

Maalinpoisto puusta –Puhallustyön vaiheet

Ennen puhallustyötä on tärkeää suojata ympäristö, erityisesti ikkunat, ovet ja muut tarvittavat alueet. Itse puhallustyö tehdään tasaisella ja hallitulla liikkeellä sekä sopivalla paineella, jotta hirren pinta ei vahingossakaan pääse vaurioitumaan. Puhalluksen jälkeen tarkistetaan, että kaikki maali on irronnut ja pinta on tasainen. Mikäli puhallus tehdään soodapuhalluksella, puuhun jäävä emäksinen pinta olisi hyvä pestä pois, jonka jälkeen on tärkeä myös huolehtia, että puu ehtii kuivua kunnolla.

Puhallustyö on erityisosaamista vaativaa työtä, jonka suosittelemme ehdottomasti jätettävän puhallustyön ammattilaiselle. Näin lopputuloksesta tulee varmuudella kestävä ja toivotunlainen. 

Hirsiseinän pesu

Mikäli vanha maali on hengittävä ja riittävän hyvässä kunnossa, maalinpoiston sijaan voi riittää pelkkä huolellinen homepesu. Hirsiseinän pesussa kannattaa välttää liian kosteaa pesua, sillä liiallinen vesi voi vahingoittaa puuta. Jotkut saattavat pohtia, voiko hirsiseinän pestä painepesurilla. Emme suosittele painepesurin käyttöä tähän hommaan, sillä hirsiseinää ei pitäisi kastella liiaksi.   

Aloita puhdistamalla hirsiseinä pölystä ja roskista ensin kuivalla harjalla. Tämän jälkeen voit siirtyä seinän pesuun käyttämällä hirsiseinälle tarkoitettuja pesuaineita.  

Anna seinän kuivua kunnolla ennen maalausta, ja käsittele hirret tarvittaessa puunsuoja-aineilla, jotka estävät kosteuden ja homeen kasvun puun pinnalla. Kun pinta on puhdas ja kuiva, se on valmis maalausta varten. 

Milloin hirsitalo kannattaa maalata?

Hirsitalo kannattaa maalata noin 5–10 vuoden välein, koska vanha maali alkaa irtoilla ja halkeilla. Mikäli haluat varmistaa mahdollisimman pitkän huoltomaalausvälin, on hyvä kiinnittää huomiota maalin huolelliseen poistoon sekä laadukkaisiin maaleihin.

Maalaus kannattaa ajoittaa kuivalle ja lämpimälle säälle, jotta maali kuivuu tasaisesti. Kosteuden ja homeen ehkäisemiseksi hirsiseinä kannattaa käsitellä puunsuoja-aineella ennen maalausta. Näin varmistat, että hirsitalosi on suojattu ja maalaus kestää pitkään. 

Voiko vanhan maalin poistaa ulkoseinästä itse?

Vanhan maalin poistaminen ulkoseinästä on mahdollista tehdä itse, mutta se vaatii sekä huolellisuutta, kärsivällisyyttä, tietoa että taitoa työn suorittamiseen.  

Maalin poisto on työlästä ja aikaa vievää, mutta oikeilla välineillä ja menetelmillä se voi onnistua myös itse tekemällä. Mikäli maalinpoisto tuntuu kuitenkin liian vaivalloiselta tai haasteelliselta, eikä sinulla ole kokemusta vastaavasta työstä, suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen. Näin varmistat, että työ tulee tehdyksi sekä tehokkaasti, että ennen kaikkea turvallisesti. 

Me Pintagroupilla olemme pintakäsittelyn, erilaisten pintojen puhdistuksen sekä maalin poiston ammattilaisia. Toimintaamme ohjaa asiakaslähtöisyys ja valitsemme asiakkaallemme aina parhaimmat menetelmät parhaan lopputuloksen saamiseksi. Mikäli tarvitset apua maalin poistoon, autamme mielellämme.  

Jätä tarjouspyyntö maalin poistoon täältä

Mitä maksaa maalin poisto hirrestä?
Mitä maksaa maalin poisto hirrestä?

Mitä maksaa maalin poisto hirrestä?

Maalin poiston hinta hirsiseinistä vaihtelee useiden tekijöiden, kuten rakennuksen koon, maalikerrosten paksuuden ja valitun poistomenetelmän mukaan.  

Puhallusmenetelmillä, kuten esimerkiksi testrapuhalluksella tai soodapuhalluksella, vanhan maalin poisto hirrestä kustantaa neliömetriltä noin 10-50 euroa. Maalinpoisto-urakan hinta meidän kauttamme liikkuu tyypillisesti 2 000-4 000 euron välillä.  

Hinnat voivat vaihdella merkittävästikin sen mukaan, millaisia erityisvaatimuksia kohteessa on. Tarkemman hinta-arvion saat, kun pyydät tarjouksen suoraan meiltä

Yhteenveto

Vanhan maalin poisto ulkoseinästä on useissa tapauksissa tärkeää, jotta uusi maali tarttuu kunnolla ja kestää rakennuksen seinässä vuosia. Jos vanha maalipinta on hyvässä kunnossa, sen päälle voi maalata huolellisten pohjatöiden jälkeen, mutta mikäli maali hilseilee merkittävästi, poistaminen on suositeltavaa.  

Maalin voi poistaa käsityökaluilla, kemiallisilla aineilla tai puhallusmenetelmillä, joista testrapuhallus on tehokkain ja turvallisin hirsitaloille. Mikäli haet laadukasta ja ympäristöystävällistä maalinpoistotulosta, testrapuhallus on tähän paras valinta! Testrapuhalluksen puolesta puhuu myös se, että tällä tavalla puhdistettaessa meidän kautta maalaustyölle on mahdollista saada jopa 4 vuoden takuu, perinteisen 2 vuoden sijaan. 

Me Pintagroupilla olemme puhallustekniikoiden asiantuntijoita. Ota yhteyttä tai jätä meille tarjouspyyntö, niin katsotaan teille sopivin ratkaisu!  

Lähteet

Can I just paint over old paint? Tips from the professionals 

How To Paint Your Home’s Exterior 

The Absolute Best Way To Strip Paint From Wood and Furniture 

Testrapuhallus 

Kuivajääpuhallus 

Soodapuhallus 

Lasimurskapuhallus